Pigen fra Tønder vender tilbage

Home / Blog / Pigen fra Tønder vender tilbage

Sara Stine Jensen, vores administrative medarbejder har skrevet dette blogindlæg om udsendelsen, som kommer i aften på TV 2 kl 20.50. Her vises sidst del af dokumentaren ‘Pigen fra Tønder’. Sara er selv overgrebsramt og vil berige os med sine refleksioner over indholdet af udsendelsen og problematikken generelt. Sara vil ligeledes drage paralleller til sin egen overgrebshistorie. Sara Stine Jensen fortæller:

“I dette afsnit møder Zandra nogle forskellige personer fra hendes fortid. Hun er blandet ud og se de 2 huser hvor de seksuelle overgreb har fundet sted. I det ene hus bor hendes barndomsveninde, så de kommer helt tæt på det gamle gerningssted. Her fortælle Zandra hvor overgreb fandt sted henne i huset.

Zandra har taget kontakt til sin gamle SFO pædagog, som var en af dem der sendt en underretning til kommunen. Denne underretning handlede ikke om overgreb men var en generel bekymring for Zandra og hende lillesøster. Pædagogen kæmper med skyldfølelse overfor Zandra og det der er sket. Pædagogen beskriver, at hun føler hun ikke har gjort hendes arbejde godt nok.

Dette er en almenlig kendt problematik, at dette felt er tynget af skyld og skam. Det gælder også for de pårørende og øvrige personer, som ikke selv bliver udsat for de seksuelle overgreb. Vi i Tabt Barndom har fokus på dette problem og udvikler nye tiltag, som kan løsne op for problematikken. Det gør vi bl.a. igennem et initiativ, hvor vi tager ud og underviser om seksuelle overgreb.

Det er generelt et underbelyst emne på skoler eller i uddannelse som pædagog. Jeg har selv i den forbindelse været ude og fortælle lidt omkring hvilke tegn jeg viste, men som ikke blev opdaget.

Som mange andre familie, når kommune begynde at komme for tæt på, så flytte de til en anden kommune. Dette fordi at sagen, så bare skulle begynde forfra. Dette kan ikke lade sig gør i dag fordi at loven blev lavet om i 2009 så sagen følger med videre fra kommune til kommune.

 

I aftenens udsendelse er der en af overgrebsmændene der udtaler sig anonymt. Han fortælle, at han jo egentlig fik at vide af hende selv, at hun var 18 år, men at han troede hun måske kun var 17. Dette er jeg meget uforstående overfor. Hvordan kan man ikke se forskel på en pige der er 10-11år og 17-18år? Selvfølgelig kan man det! Det er min oplevelse, at overgrebsmanden prøver at give andre skyld for hvad det er han har gjort. Blandt andet Zandras far.

Her ligger jeg jo mærke til at Zandras far også prøver, at gi alle andre skylden ud over sig selv. Også selv om at han tilstod i sin tid i retten.

 

Den anden overgrebsmand som indgår i udsendelsen møder Zandra selv. Det er en som er venner med Zandras far. Han hedder Gerhard.

Ikke fordi dette indlæg skal komme til af handle omkring min sag. Den kan I få en anden dag. Men jeg synes, at hun er mega sej fordi hun tør at mødes med ham der er overgrebsmand.

-Jeg ville ikke den dag i dag have lyst til at mødes med min, og tror aldrig jeg får det!

Jeg synes det er meget forkert af Gerhard, at han ikke kan se at det han har gjort er forket. Han prøver at få Zandra til at føle, at det er hendes egen skyld ved blandet at sige, at det var hende selv der havde lyst og ringede efter han. Jeg synes virkelig, at man kan se, at der er noget i vejen med manden. Han fortæller jo, at han faktiske ikke rigtig har det dårlig over hvad han har gjort, og det kan jeg virkelig ikke se hvordan man ikke kan have. Men dette viser også at vores straffesystem er nytteløst overfor sådan en mand.”

 

Gerhard har udtalt sig til ekstrabladet tilbage i november 2008 i kan læse artikel her

 

Comments(0)

Leave a Comment